Na czym polega zdrowe odżywianie?
Według TCM istotnym aspektem zdrowego żywienia jest urozmaicone, pełne fantazji zestawianie produktów spożywczych, opierające się na ważnej zasadzie. W idealnej sytuacji dieta powinna składać się w:
- 65% ze zbóż i roślin strączkowych
- 20% z gotowanych warzyw
- 5% z surowych produktów
- 5% z mięsa lub ryb
- 5% z nabiału i innych składników
Być może niektórych odstrasza wysoki udział zbóż w diecie, jednak bez obaw – nie jest to żaden dogmat. Jeśli chcemy kierować się tą regułą, powinniśmy powoli zacząć się przyzwyczajać do ich stosowania. Świetnym początkiem będzie jedzenie zup zbożowych na śniadanie.
W zależności od skłonności organizmu dobrze jest zmieniać proporcje: u ludzi o bardzo słabym trawieniu na korzyść gotowanych warzyw, powinni oni unikać surowej żywności. U osób mających problemy z nadmiernym wydzielaniem śluzu należy zmniejszyć w diecie udział produktów mlecznych i orzechów, ponieważ są one ciężkostrawne.
Trzeba też wziąć pod uwagę dwa kolejne czynniki, które są bardzo istotne dla zdrowego odżywiania. Pierwszym z nich jest oddziaływanie termiczne produktów spożywczych przy uwzględnieniu skłonności naszego organizmu, pory roku i ewentualnie klimatu. Drugi to wewnętrzny zegar człowieka.

O właściwej porze
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej obowiązuje powiedzenie naszych babć:
Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak.
Ta stara mądrość wyjaśniana jest w medycynie chińskiej tak zwanym zegarem narządów. Na każdy z organów przypadają dziennie dwie godziny, podczas których jest on dobrze zaopatrywany w energię i wyjątkowo skutecznie spełnia swoje funkcje. Spostrzeżenie to wykorzystywane jest w trzech dziedzinach: akupunkturze, opartej na astrologii (rytmy są uwzględniane przy wyborze pory zabiegu), w diagnostyce cyklicznie pojawiających się dolegliwości, a zwłaszcza w dietetyce.
Wychodzi się tu z założenia, że z uwagi na wewnętrzny rytm rano istotne jest spożycie pożywnego, sycącego i lekkostrawnego posiłku, ponieważ to właśnie rano i w godzinach przed popołudniowych organy trawienne – jelito grube, żołądek i śledziona – mają najwięcej energii.
Ponieważ większość ludzi jada śniadania w domu, podczas gdy inne posiłki są często spożywane w stołówkach lub w restauracjach, istnieje tu możliwość zjedzenia czegoś zdrowego: ciepłego gotowanego kleiku zbożowego na słodko lub na słono, rozgrzewającego lub chłodzącego, treściwego lub bardzo lekkiego z różnymi dodatkami. W zależności od upodobań, pory roku i budowy ciała, istnieje tu wiele wariantów smacznych potraw, które dostarczają energii na cały dzień.