Iwona Dudek

Artykuły

Dowiedz się więcej

Zdrowe odżywianie według Medycyny Chińskiej

tcm

Na czym polega zdrowe odżywianie?

Według TCM istotnym aspektem zdrowego żywienia jest urozmaicone, pełne fantazji zestawianie produktów spożywczych, opierające się na ważnej zasadzie. W idealnej sytuacji dieta powinna składać się w:

  • 65% ze zbóż i roślin strączkowych
  • 20% z gotowanych warzyw
  • 5% z surowych produktów
  • 5% z mięsa lub ryb
  • 5% z nabiału i innych składników

Być może niektórych odstrasza wysoki udział zbóż w diecie, jednak bez obaw – nie jest to żaden dogmat. Jeśli chcemy kierować się tą regułą, powinniśmy powoli zacząć się przyzwyczajać do ich stosowania. Świetnym początkiem będzie jedzenie zup zbożowych na śniadanie.

W zależności od skłonności organizmu dobrze jest zmieniać proporcje: u ludzi o bardzo słabym trawieniu na korzyść gotowanych warzyw, powinni oni unikać surowej żywności. U osób mających problemy z nadmiernym wydzielaniem śluzu należy zmniejszyć w diecie udział produktów mlecznych i orzechów, ponieważ są one ciężkostrawne.

Trzeba też wziąć pod uwagę dwa kolejne czynniki, które są bardzo istotne dla zdrowego odżywiania. Pierwszym z nich jest oddziaływanie termiczne produktów spożywczych przy uwzględnieniu skłonności naszego organizmu, pory roku i ewentualnie klimatu. Drugi to wewnętrzny zegar człowieka.

O właściwej porze

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej obowiązuje powiedzenie naszych babć:

Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak.

Ta stara mądrość wyjaśniana jest w medycynie chińskiej tak zwanym zegarem narządów. Na każdy z organów przypadają dziennie dwie godziny, podczas których jest on dobrze zaopatrywany w energię i wyjątkowo skutecznie spełnia swoje funkcje. Spostrzeżenie to wykorzystywane jest w trzech dziedzinach: akupunkturze, opartej na astrologii (rytmy są uwzględniane przy wyborze pory zabiegu), w diagnostyce cyklicznie pojawiających się dolegliwości, a zwłaszcza w dietetyce.

Wychodzi się tu z założenia, że z uwagi na wewnętrzny rytm rano istotne jest spożycie pożywnego, sycącego i lekkostrawnego posiłku, ponieważ to właśnie rano i w godzinach przed popołudniowych organy trawienne – jelito grube, żołądek i śledziona – mają najwięcej energii.

Ponieważ większość ludzi jada śniadania w domu, podczas gdy inne posiłki są często spożywane w stołówkach lub w restauracjach, istnieje tu możliwość zjedzenia czegoś zdrowego: ciepłego gotowanego kleiku zbożowego na słodko lub na słono, rozgrzewającego lub chłodzącego, treściwego lub bardzo lekkiego z różnymi dodatkami. W zależności od upodobań, pory roku i budowy ciała, istnieje tu wiele wariantów smacznych potraw, które dostarczają energii na cały dzień.


Jesteś zainteresowany/a by wprowadzić zasady TCM do swojej diety? Zapraszam Cię na darmową konsultację!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *