Dieta wysokozbożowa jest niewskazana dla każdego z wielu powodów. Przede wszystkim zboża obfitują w węglowodany, które są dla ziarna materiałem zapasowym wykorzystywanym w procesie kiełkowania. Są one bardzo kaloryczne i powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a przy wysokim ich spożyciu dochodzi do paradoksalnej sytuacji – niedocukrzenia.
Jak to możliwe, żeby przy wysokim spożyciu prostych węglowodanów nastąpiło niedocukrzenie?
Cukier prosty bardzo szybko jest wchłaniany z przewodu pokarmowego, podnosi się jego poziom we krwi, trzustka dostaje informację o wysokim poziomie cukru i zaczyna produkować insulinę w celu jego obniżenia. Produkcja insuliny jest niewspółmiernie duża w porównaniu z zapotrzebowaniem organizmu, dlatego przy ciągłym spożyciu cukru jesteśmy niedocukrzeni.

Czy wiesz, że po zjedzeniu dwóch kromek chleba pełnoziarnistego poziom cukru we krwi podnosi się bardziej niż wtedy, kiedy spożyjesz dwie stołowe łyżki białego cukru?
Węglowodany znajdujące się w zbożach pobudzają wytwarzanie insuliny, co prowadzi do przemiany ich w tłuszcz. Powoduje to szybki wzrost wagi i jest jedną z przyczyn cukrzycy insulinozależnej, a także odporności na insulinę tzw. syndrom X. Jest to zaburzenie metaboliczne stanowiące bardzo poważne zagrożenie.
Tego rodzaju zakłócenia biochemiczne występują u ludzi pozornie zdrowych, nieuskarżających się na jakiekolwiek objawy mówiące o rozwijającej się podstępnie poważnej chorobie. Zaburzenia te według oceny specjalistów diabetologów po 5-15 latach mogą doprowadzić do rozwoju cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia oraz zawału serca i udaru mózgu. Syndrom X to epidemia naszych czasów.
Oto przykłady złego wpływu na zdrowie diety wysoko węglowodanowej:
- węglowodany pobudzają wydzielanie insuliny, wysoki jej poziom powoduje zmniejszenie ilości glukagonu i hormonu wzrostu
- wysoki poziom insuliny powoduje odczuwanie głodu
- nadmiar węglowodanów ulega zmianie w tłuszcz, co powoduje nadwagę, która może przerodzić się w otyłość
- długotrwała dieta wysokowęglowodanowa prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, co może doprowadzić do powstania cukrzycy
- za duże spożycie cukrów prostych powoduje podniesienie poziomu trójglicerydów we krwi, co może doprowadzić do miażdżycy zawału serca i próchnicy
Miliony ludzi cierpi na niezdiagnozowaną nadwrażliwość na gluten. Dieta wysokozbożowa prowadzi do problemów zdrowotnych, poczynając od chorób autoimmunologicznych, łącznie z bardzo popularną dzisiaj chorobą Hashimoto, a skończywszy na nowotworach i głównym zabójcy naszych czasów – zawale serca. Oczywiście, że zboża mają pewne wartości odżywcze, ale są one niewspółmiernie małe w porównaniu do szkód, jakie czynią w organizmie.